top of page

Novoroční předsevzetí

Novoroční předsevzetí


Máme tu konec roku a pro většinu lidí se blíží doba novoročních předsevzetí. Chtějí se sebou něco dělat. Vypadat líp, cvičit, být zdravější, silnější, aktivnější, něco se naučit, něco začít dělat. Konec roku je v tomhle moc zajímavej. Teď to napíšu hezky jako clickbait a nadpis do bulváru:” Více jak 70% předsevzetí ztroskotá už při vymýšlení.” Číslo jsem si vytáhl přímo z …, ale to nic nemění na tom, že je důležité předsevzetí pořádně promyslet. Jak na to?



Hned na začátku doporučím knihu Atomové Návyky od Jamese Cleara, protože víceméně vše, co napíšu bude přímo vykradeno z knihy. Ne nadarmo jsou Atomové Návyky nejvíce vykrádanou a NEcitovanou knihou ve fitness.



Tak zpátky k předsevzetím. Důležité je zvolit si správný cíl. Měl by být jasný a konkrétní, nic obecného. Místo chtěl bych vypadat lépe a být aktivní, chci mít silnější stehna, kulatý zadek a posilovat 3x týdně. Čím konkrétnější tím lepší, je pak mnohem snazší vymyslet plán, jak toho všeho dosáhnout. Tohle je důležité, bez plánu a cesty k cíli se lidé jen plácají na místě a své předsevzetí nemají šanci splnit.


Nepouštějte se do ničeho příliš ambiciózního. Žádné zhubnout 40kg, přestat kouřit, cvičit 7x týdně, přestat pít alkohol a to všechno během ledna. Začněte zlehka, ať je to něco snadného. Jít běhat 1x týdně, udělat každý den 10 kliků a 20 dřepů. Ubrat 2 cigarety, vypít o skleničku méně. Sníst každý den jablko a podobně. Jakmile to člověk začne pomalu plnit přičuchne k úspěchu a zvýší se mu motivace pracovat a makat dál. Najednou se přistihne, že si ani nechce zapálit. Místo 10 kliků a 20 dřepů má plán cvičení na několik měsíců dopředu a zhubnul 5kg. Pomalu rozjet vlak, který bude nezastavitelný.



Jak to všechno dodržovat? Jak vydržet? Musíme jít ještě o trošičku hlouběji. Cíle jsou první vrstva. Něco vyhrát, zvednout víc kilo, být dobrým kamarádem, nekouřit apod. Je to TO, co dostaneme. Cesta je druhá vrstva, změna návyků a systémů. Je to to, co děláme. Když půjdeme hlouběji, tak tam najdeme svojí identitu. Svoje já. To co jsme, co si myslíme, že jsme nebo čím bychom chtěli být. Je to to, v co věříme. A právě tahle poslední vrstva je klíčem k úspěchu. Nezaměřovat se jen na cíle, ale na svojí identitu, čím chceme být? Jako když se nás ptali ve škole čím chceme být, kosmonautem, popelářem, princeznou. Až se rozhodneme čím chceme být, tak si to dokážeme pomocí malých vítězství každý den.

Jak to použít v reálném životě? Dobrý příklad je hubnutí. Hubnutí je cíl. Identita je stát se člověkem, který se hýbe víc každý den. Malé vítězství? Koupit si hodinky nebo tracker a ujít 50 kroků cestou z práce. Další den 100 kroků, další 150 kroků a na konci roku zjistíte, že chodíte 10 000 kroků za den. Chcete být silnější? Staňte se člověkem, který nevynechá cvičení. Malé vítězství? Dělejte kliky a dřepy každé pondělí, středu a pátek. Chcete být lepším spisovatelem? Identita: Staňte se člověkem, který napíše 1000 slov každý den. Malé vítězství? Každý den napište, alespoň jeden odstavec tento týden.



Na motivaci se nemůžeme moc spoléhat. Můžeme koukat na videa na youtubu, jak všichni cvičí, stáhnout si Insanity, P90X, cvičení podle… a za týden se odpálit a skončit. Motivace a inspirace vydrží jen nějakou dobu. Zaměřte se na svojí identitu, to co chcete být a dokažte si to každý den. Výsledky se pak dostaví.



Teď si povíme příběh z války z Vietnamu. V roce 1971, kdy válka trvala už téměř 16 let, se zjistilo, že 15% vojáků je závislých na heroinu! Myslelo se, že závislosti se nedá zbavit. Ve Vietnamu byli vojáci v prostředí, kde byl snadný přístup k drogám, všude velký stres z válčení, jejich kamarádi brali heroin a všichni byli tisíce kilometrů od domova. A co se zjistilo po návratu domů z války? Přes noc 9 z 10 vojáků, přestalo být závislých na heroinu. Jak je to možné? Změnilo se prostředí! Zmizely všechny spouštěče závislosti.



To je důvod proč až 90% lidí po návratu z léčby závislosti se znovu stanou závislými. Na klinice, kde jsou v prostředí, které postrádá všechny podněty pro závislost se “vyléčí” a po návratu domů, do starého prostředí, které spustilo závislost na drogách, se stanou znovu závislými. To je síla prostředí pro budování návyků. Často se říká tlusťochovi, že kdyby měl jen trochu víc sebekontroly.....ale o tom to vůbec není. Zjistilo se, že lidé s obrovskou “sebekontrolou” nejsou vlastně ničím odlišní. Jen si umí uspořádat své okolí a prostředí tak, že nepotřebují železnou sílu vůle. Prostě tráví méně času v prostředí plném lákavých možností. Jak toho můžeme využít? Na stole máme misku s cukrovím. Jak těžké je nejít okolo a nezobnout si? Hrozný, že jo. Párkrát to dáme, ale stejně nakonec selžeme a sežerem to celý. A představte si druhou situaci, kde ta miska s cukrovím na stole vůbec není? Jak těžký je odolat cukroví, když tam vůbec není? No řekl bych, že 100% si nic nedáme. To je to kouzlo. Vše špatné někam zahodit, nebo hluboko schovat a vše dobré zase dát na oči a mít při ruce! Proč mít všude sladkosti? Raději všude nastražené ovoce. Proč máme činky někde daleko v garáži v zaprášené skříni? Tam cvičit člověk v životě nepůjde. Hezky k televizi do obýváku a při každé reklamě se udělat pár cviků. Dá se zajít až do extrémů. Dobrý příklad je s koukáním na televizi. Když dokoukám, televizi odpojím a odnesu do skříně. Dá to práci, ale taky dá práci ji zase vytáhnout a zapojit, to člověka pěkně odradí od dalšího koukání. Jste závislí na sociálních sítích? Udělejte to tak, že při každém spuštění se musíte znovu zalogovat. Pokud vás ani to neodradí, tak si po každém použití aplikaci odinstalujte! Jsou to extrémy, ale funguje to.



Prostředí nemusí být jen domácnost. Prostředí jsou i lidé, vaši kamarádi a příbuzní. Proč se nedivíte, když vidíte obézní dítě, že i jeho maminka je obézní? Dítě víceméně nemá šanci a ani často naději s tím něco udělat. Žije v prostředí plném sladkostí, bonbónků a čokolád jako maminka a zdravém jídle a pohybu nemá ani tušení. Stejně jako vás může prostředí strhnout, tak můžete ale i vy ovlivnit své prostředí. Buďte motivací, inspirací, buďte příkladem pro své děti, partnera a lidi okolo!


A na konec klasika. Napište mi, ptejte se co vás zajímá nebo s čím chcete poradit. Pomáhám se cvičením, hubnutím, technikou, tréninkovými plány, jídlem. Se vším co je potřeba k dosažení cíle. A nebo jak píšu ve článku pomoci vytvořit svojí identitu! A klidně napište o čem může být další článek. Nastuduju dané téma, přečtu pár knih a napíšu článek, který vám může pomoci.

39 zobrazení0 komentářů
bottom of page