top of page

Jak zhubnout, jakou dietu, co dělat?

Aktualizováno: 16. 10. 2020

Nejdříve si vysvětlíme jak pracuje naše tělo, kdy hubne a kdy přibírá. Proč se nám v těle ukládá tuk a kde se vzal? Proč jsem tlustej nebo tlustá a jak se toho tuku zbavit?


Jasný otázky na který jsou jasný odpovědi. Naše tělo musí něco pohánět, nějaká energie. U auta je to jasné, do nádrže načerpáme benzín, benzín přeměníme na energii a motor nám zjednodušeně roztočí kola. Jak je to u nás? Energii potřebujeme na práci svalů, mozku, orgánů a dalších věcí. Kde tu energii vemem? Z jídla, z pití a z vlastních zásob. Do pusy strčím žvanec, rozkoušu, spolknu, rozložím v žaludku a živiny vstřebám ve střevě. Takhle se to do nás dostane.



Podle termodynamického zákona nám z těla energie sama nezmizí ani se do nás nijak zázračně bez našeho vědomí nedostane. Takže takové kecy jako jdu kolem bábovky a ztloustnu 5 kg si strčte za klobouk. Co strčíš do pusy a spolkneš je jen na tobě. Jak ztloustnu? Jako prd. Sním víc energie než moje tělo potřebuje. Když za celý den nic nesním, kde si orgány a mozek vezme energii na fungování? Kde seberou svaly palivo pro práci? Když mi v krvi neběhá energie z jídla, tak jí tělo musí někde najít, jinak prostě a jednoduše umřu. Kde jí najde? V tuku ( ale i jinde, ale o tom zas jindy), rozloží tuk, uvolní energii a my přežijeme další den a trocha tuku zmizí. Win win. Takže první a jediné pravidlo pro hubnutí: NEŽRAT! Žádný magický potraviny, žádný suplementy, žádný pilulky, fit čaje, detoxy, zázračný diety a podobně. Prostě přijmout míň energie než tvoje tělo potřebuje. To je základ všeho, tohle si zapamatuj a už tě nikdo na internetu neoblbne. Pošli zpátky všechny hubnoucí čaje a nech si vrátit peníze za zaplacený klystýr kemp.

Proč nehubnu, když jím zdravě? Ha, tělu je jedno jestli jíš burger, smažák nebo avokádo s arašídovou pomazánkou na celozrném toustu. U hubnutí jde jen o energii, máš jí navíc, tak uložíš do tuku, máš jídla nedostatek, spotřebuješ tuk. Tak proč přibírám na tom avokádu? Potraviny mají různou energetickou hodnotu, to znamená, že každá má jiný obsah makroživin cukru, tuku a bílkovin. 1g cukru a bílkovin mají 4 kcal a 1g tuku má 9 kcal. Takže sice jíš zdravě ale i zdravé jídlo má v sobě hromadu energie. Pokud nevíš kolik, koukni zezadu na etiketu nebo do kalorických tabulek, ať máš trochu představu.

Tak a nakonec příklad jídla na den pro 35 letou 170cm 70kg holčinu. 2x týdně si zacvičíš a nejseš úplná okurka co jen leží, tak podle kalkulačky spotřebuješ 2090 kcal za den. Když sníš míň než 2090 kcal, hubneš ( jseš v kalorickém deficitu), sníš víc, přibíráš. Easy. Tak a teď příklad jídla:





To je jídla co? V prvním případě hubne a v druhém si váhu udrží. Oba to jsou opravdové dny, kdy to první trackovala Lída ( manželka ) a to druhé je moje, někdy rok zpátky. Oba dny mají hodně kalorických oříšků a sušeného ovoce, má to hrozně energie na svojí velikost. Dobrá věc, když nestíháme a energii do sebe dostat potřebujeme. Když koukneš na Lídy kešu a arašídy s medem kolik to má energie na 150g ( 812kcal) oproti kuřecímu prsu 150g ( 174kcal). Oříšky do sebe kopneš jako prd ( třeba podobně je na tom čokoláda) a aby si snědla stejně energie v kuřecím, tak si musíš dát 700g. To prostě nedáš. Takže proto je důležité vědět co v jakém jídle je a kolik to má energie, pokud chceš zhubnout. A musíš být v mínusu. Proto fungují všechny diety, ať je to Keto, low fat, dělená, Paleo, vegan,...funguje všechny pokud přijmeš ( sníš )míň energie než vydáš ( dýchání, mozek, pohyb, cvičení, chůze). Díky čau.





163 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page